Headshaking syndrom

  • plötsligt okontrollerbara skakningar på huvudet fram och tillbaka
  • nysningar och
  • hästen dra med nosen mot boxväggen, biter sig i bringan

Beskrivningarna är många, en del hästar har bara lätta symptom andra hästar blir näst intill omöjliga att rida eller köra.

Hästägarna får ofta många goda råd och tips, det är täcken till hästarna, skydd för mule eller hela huvudet, att låt hästen bara vara ute på natten, eller att bara rida när det är mörkt, byta utrustning, rida bettlöst eller att hästen kort och gott bara är olydig.

Många hästägares berättelser vittnar om en kamp mot det näst intill omöjliga, man provar allt, åker till veterinärer och till hästtandläkare, det är homeopat medicin och ibland är det butta, men det har varit svårt att hjälpa dessa hästar, näst intill omöjligt.

Men nu har ett samarbete mellan universitetet i Liverpool och veterinärer på Regionhästsjukhuset Strömsholm lett till att man har utvecklat nya metoder för både diagnostik och behandling av headshaking. Man har funnit likheter med en neuropatisk sjukdom som kan drabba människor och som ger ansiktssmärtor, människor som drabbas av den här sjukdomen, trigeminusneuralgi, beskriver den som outhärdlig.

”Värken är krampliknande och kommer i attacker, antingen som elektriska chocker eller ilande.”

Det som sannolikt händer är att trillingnerven (trigeminus), en tre delad nerv som går mellan hjärnan och tre olika ställen i hästens ansikte ensam eller tillsammans med hjärnan fel reagerar och misstolkar mild stimuli som smärta. Det kan vara en insekt som sätter sig på mulen, sandkorn i hästens ansikte eller en vindpust, detta tolkas fel och tolkas som smärta.

Veterinär Veronica Roberts på regionhästsjukhuset Strömsholm säger att de numera är tämligen säkra på vad det är som utlöser headshaking i de flesta fall är det just partiklar i luften exempelvis insekter, pollen, regn eller sand som nuddar hästens ansikte och som ”triggar” igång headshakingen, hästen får signaler om att det är något som gör ont.

Veronica Roberts har varit med och utvecklat den här nya teknik för behandling och diagnostisering av headshaking, hon arbetade med det under sin tid på universitetet i  Liverpool och har sedan fortsatt med det nu när hon arbetar på Regionhästsjukhuset Strömsholm.

För att kunna ställa diagnosen idopathic headshaking så lokalbedövar man hästens trillingnerv bakom ögat. Om symtomen försvinner så tyder det på att problemet är relaterat till ansiktssmärta, men som alltid så finns det undantag, vissa hästar uppvisade symtom även efter bedövningen.

När diagnosen är ställd så söver man hästen och inplanterar ett par platina spiraler i nerven i hästens huvud (se bild ovan), spiralerna har till uppgift att stoppa nervsignalerna från att nå hjärnan.

I den studie som Veronica Roberts arbetat med tillsammans med universitetet i Liverpool så opererade man 24 hästar, av dessa så tillfrisknade 82% så pass mycket så att det gick att rida eller köra dem efter ingreppet, detta hade varit omöjligt utan en operation.

Uppföljningen av hästarna skedde i de flesta fall 6 månader efter operationen. Sex av hästarna opererades två gånger eftersom de inte svarat tillräckligt bra på första operationen, detta visade sig bero på att de inopererade  spiralerna hade flyttat på sig.

En häst hade bara symptom på en sida och blev då bara opererad på den sida, totalt blev det 31 operationer på 24 hästar som hade fått diagnosen idopathic headshakers. Det som avgjorde om en operation skulle anses som lyckad var om hästen kunde utsättas för det som tidigare hade utlöst symptomen utan att reagera.

En häst som tidigare inte klarat av regn fick vara ute i sin hage när det regnade kraftigt, en annan häst hade haft problem inne i stallet så då tittade man hur den betedde sig där, båda två klarade sig fint.

Avslutningsvis så berättar Veronica Roberts att man nu arbetar med en studie här i Sverige, där man följer upp resultatet och utvärderar operation av headshaking hästar. Studien har än så länge inte kommit så långt så man vill gå ut med siffror, men i dagsläget har man behandlat

12 stycken hästar. 9 av dessa hästar är bättre, 2 stycken hästar behövde opereras 2 gånger, 1 häst är nyligen opererad så där kan man inte säga något, 1 häst har troligtvis inte svarat på behandlingen. Men än så länge är det för tidigt att dra några slutsatser man behöver se på flera hästar för att kunna utvärdera studien.

Idiopathic headshaking, är benämningen på sjukdomen, idiopatisk betyder att man inte känner till vad som orsakar sjukdomen, den är ett resultat av okända faktorer.

Källa: http://www.alltomhastar.se/artiklar/hast-halsa/headshaking/


Kommentarer
Postat av: ZMURFS

Reklam - Nu har vi ett projekt på gång och idag 18.00 så släpps det. Tänkte bara informera ifall ni vill kika in, det kan bli riktigt roligt :)

Kram ZMURFS
www.zmurfz.blogg.se

2012-07-10 @ 17:31:58
URL: http://zmurfs.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0